Groepshuisvesting

Stal De Vledderhoeve October 17, 2021

Hoewel paarden van nu door duizenden jaren aan domesticatie niet meer te vergelijken zijn met de wilde paarden van vroeger, blijven ze het gelukkigst als ze hun natuurlijke gedrag en behoeftes kunnen volgen. Paarden hebben nog steeds behoefte aan sociaal contact, een kauwbehoefte en moeten bewegen om blij en gezond te blijven.

Veel eigenaren zien een paard als iets kwetsbaars dat ze moeten beschermen. In Nederland worden veel paarden in een box gehouden, waardoor het idee bestaat dat dat dé manier van paarden houden is.
Paarden zijn echter sociale dieren die van oudsher in een kudde leven. Een kudde biedt veiligheid. Een paard dat alleen wordt gehouden raakt gefrustreerd, sluit zich af en zal eerder afwijkend gedrag gaan vertonen.


Doordat wij ons richten op het natuurlijk gedrag van paarden, kunnen wij hen alle vrijheid geven om te doen wat hij wil en wanneer hij het wil. In onze groepstal kunnen paarden 24/7 rondwandelen. Dat is belangrijk voor hun lichamelijke gezondheid en het functioneren van de hoeven, darmen en gewrichten en worden stress-symptonen als maagzweren voorkomen.


De groep heeft hun eigen vaste kudde, waarbinnen ze hun eigen rangorde en vriendschappen kunnen onderhouden. Ze kunnen zelf bepalen wanneer ze gaan eten, dus er is geen voernijd. En ze kunnen zelf kiezen of ze naar binnen of naar buiten willen. Zo’n extra grote stal vermindert ook de kans op blessures door bijvoorbeeld vastrollen. Het sociale contact in een groepsstal verbetert bovendien de mentale toestand van een paard.


De paarden hebben voldoende ruimte en soortgenoten om zich heen waar ze uit kunnen kiezen om te spelen of naast kunnen staan. Lichamelijk contact zoals bij elkaar kroelen, vermindert stress en een minder gestrest paard is prettiger en veiliger om op te rijden. De kudde zorgt voor veel veiligheid. De verschillende stressmomenten die een dag kan hebben zijn weggehaald en daardoor heerst er zichtbare rust en daardoor ook veiligheid.


Ook bij het introduceren van nieuwe paarden in de groep wordt aan het welzijn van zowel het nieuwe paard als de kudde gedacht. Ieder paard heeft een ander karakter en ieder paard heeft ook een ander verleden. Bij ons werken we met een kennismakingspaddock, waarbij het te introduceren paard nog even in zijn eigen ruimte staat waar hij zich kan terugtrekken, maar ook toegang heeft tot contact met de kudde. Een nieuw paard kan op deze manier zijn eigen tempo aangeven en laat daarmee zien wanneer hij er aan toe is om de kudde in te gaan.

U bent uiteraard van harte welkom om met eigen ogen deze paardvriendelijke manier van houden te zien.